Развиена емпатија – Личноста која е обземена од негативните енергии на луѓето околу него најверојатно развила емпатија. Знаците дека можеби сте емпатија вклучуваат:

 • Луѓето ве нарекуваат „пречувствителен“
  • Чувствувате страв, вознемиреност и стрес од другите луѓе и го вклучувате вашето тело во тоа, доживувајќи ги како своја физичка болка и други симптоми. На овој начин можете да бидете под влијание на блиски луѓе, но и на оние кои воопшто не ги познавате
  • Многу брзо се чувствувате празно, исцрпено и несреќно во присуство на толпа.
  • Бучавата, мирисите, бучавата лесно можат да ве исфрлат од рамнотежа.
  • Треба да бидете сами за да ги наполните батериите.
  • Рационализирате како се чувствувате. Вашите чувства лесно се повредуваат.
  • Вие сте природно дарежлив, дарежлив, духовен и добар слушател.
  • Интимноста на блиските односи може да се чувствува задушувачка или губење на себеси.

Прво запрашајте се дали емоциите што ги чувствувате се ваши или на некој друг , или можеби и двете. Ако некоја емоција, како што се страв или гнев, е ваша, соочете се со неа нежно или побарајте стручна помош. Размислете што го предизвикува ова чувство. На пример, ако штотуку сте гледале комедија, но сте се вратиле дома од кино чувствувајќи се очајно, можеби сте ја апсорбирале енергијата на луѓето што седат до вас; во непосредна близина, енергетските полиња се преклопуваат. Исто така, ако секогаш се чувствувате негативно по разговорот со одредена личност, можно е таа личност да ви пренесува таква енергија или да сте во токсична врска . Размислете кои луѓе ги пуштате во вашиот живот.

Фокусирајте се на себе со фокусирање на здивот – Оваа акција ве поврзува со вашата суштина. Продолжете да издишувате негативност и да вдишувате мир неколку минути. Тоа помага да се ставите во ред и да го исчистите стравот или другите непријатни емоции. Размислете за негативноста како сива магла што се издигнува од вашето тело и златна светлина на мир што се влева во вас. Ова може да доведе до побрзи резултати.

Ослободете го скриениот гнев и незадоволство – Негативните емоции како страв, гнев често се наоѓаат во вашиот емотивен центар во сончевиот плексус (соларна чакра). Ставете ја дланката на сончевата чакра и продолжете да испраќате љубов и грижа кон оваа област за да ја измиете сета негативност и стрес од неа. Оваа вежба создава чувство на удобност и сигурност.

Побарајте позитивни луѓе и ситуации – Поканете пријател кој е позитивен, добар, кому му верувате. Поминете време со колега кој ја гледа добрата страна на нештата. Слушајте ги надежите на народот. Слушајте ја верата што ја носат во себе. Уживајте во охрабрувачките зборови, песни и уметнички форми. Надежта е заразна и ви го подигнува духот. Негувајте позитивни емоции кои ја зголемуваат внатрешната сила. Ако се опкружувате со мир и љубов, ќе напредувате исто колку што негативните емоции би ве направиле слаби. Почитувањето на сопствените потреби преку здрава самољубие може да ја зголеми вашата способност да ги почитувате другите.

Научете да го користите сочувството како начин да се заштитите од преголемите емоции. Сочувството ви овозможува да бидете чувствителни на маките на другите, но бара и сочувство за себе. Ова значи дека не треба да се чувствувате виновни поради обидот да избегнете преоптоварување.

Поминувајте повеќе време во природа – Природата е таа што ни дава позитивна енергија, зеленилото не опушта, а погледот кон водата смирува. Затоа се обидувате редовно да шетате низ шумата , да ја гледате реката, да вежбате на тревникот, да се одморите под сенката на дрвото или да слушате чврчорење на птиците.