За да ја добиете промоцијата од сонот, не е доволно само да се обидете во вашата работа. Исто така е важно да ги запознаете вашите колеги. Студиите покажуваат дека канцелариските пријателства не само што го зголемуваат професионалното задоволство и го намалуваат стресот, туку исто така ја стимулираат продуктивноста и посветеноста.Неколку совети за тоа како можете да изградите вредни односи и да ги претворите вашите колеги во помагачи на патот кон врвот.
Движете се во вистинските кругови
Избегнувајте ги оние кои работат полошо на работа. Добро е вашата репутација да биде поврзана со вредни и талентирани луѓе. Размислете за влијанието на кои колеги можат да имаат позитивен ефект врз вашата кариера и обидете се да им се приближите. На пример, некој од одделот за човечки ресурси – близина со него ќе ве информира за тоа кога позицијата ќе се отвори на повисоко ниво.
Состаноци насамо
Не е лошо да излезете на пијачка со тимот после работа, но ако навистина сакате да се поврзете со некого, иницирајте средби лице в лице. На пример, понудете му заеднички ручек. Ако не ја познавате личноста добро, можете да побарате да објасни нешто за неговата работа. Или, по долга операција, поканете го да пие кафе 15 минути за да го растовари. Ова ќе донесе поблиско зближување.
Успешна тактика
Откако стекнале пријатели со колеги со добри перформанси, понудете им да им помогнете во некој од нивните проекти. Ова ќе ви овозможи да го споделите нивниот успех. Можете исто така да ги прашате за совет што да прават за вашиот шеф да ве цени – тие сигурно знаат што забележува. На крај, но не и најважно, одржувајте контакт дури и ако вашите колеги ја сменат работата. Кој знае, можеби еден ден овој контакт ќе ви помогне.