Децата се љубопитни и возбудени кога го истражуваат светот околу нив. Да ги научите како да имаат миленичиња и да се грижат за нив е прекрасно искуство и природен дар на животот. Многу е важно да ги научите на љубов и почит кон животните, бидејќи тоа ќе ги направи подобри луѓе.

Научете ги вашите деца да ги почитуваат животните

Учењето на децата да ги почитуваат животните е првиот чекор кон благосостојбата. Погрижете се да разберат што е прифатливо, а што не е соодветно, за да разберат колку животните се важни во нашите животи.

Малку по малку, почитта кон животните ќе ги промени и ќе ги направи подобри луѓе. Кога ќе пораснат, ќе знаат како да се грижат за другите луѓе, како да ги сакаат и почитуваат.

Затоа научете ги вашите деца да ги сакаат животните

Започнете со носење на вашите деца во локален парк или шумски резерват на пролет. Бидете како мајка патка и оставете ги вашите деца да ве следат додека ги носите на прошетка. Набљудувајте ги семејствата на животните. Застанете и видете што прават верверичките за да направат дом на дрвјата. Дајте им до знаење дека и малите животни учат многу.

Кога децата имаат добро разбирање и интеракција со животните, тие стануваат подобри кон луѓето

Посетата на засолниште за животни е одлично место за да го научите вашето дете на сочувство и грижа. Децата се среќаваат со мачки и кучиња на кои им треба дом. Ветеринарите можат да одговараат на прашања и да дадат информации за грижата за домашни миленици. Важно е да се раскаже приказната за тоа како животните завршиле таму поради луѓето кои не се грижеле за нив. Ова е тажна реалност, но во исто време учи на одговорност и ги покажува последиците.

Во овој момент, децата учат дека животот е скапоцен, кревок – но сепак деликатно силен како пеперутка. Детето сака да знае како да му го подобри животот на миленичето. Децата брзо учат да ги штитат и сакаат работите што ги имаат, а изборот на домашно милениче ја обезбедува таа врска плус безусловна љубов за возврат.

Објаснете му дека бидејќи миленичето не е со неговото семејство, вие мора да бидете негово семејство. Да обезбедиме топол дом, со многу љубов, грижа и храна.