Во Србија е пронајдено наоѓалиште на злато кое според прелиминарните истражувања е едно од стоте најголеми во светот.

Оваа изјава на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, започна шпекулации за локацијата на тоа место. Вучиќ во понеделникот изјави дека се уште не може да ја открие точната локација, која засега ја знаат само тој и премиерката Ана Брнабиќ. На стручната јавност и е познато дека најголеми количества злато се наоѓаат во источна Србија и дека во тој дел од нашата земја во моментов се одвиваат најинтензивните истражувања.

На почетокот на јануари, српскиот претседател Вучиќ рече дека наоѓалишта на злато и калциум карбонат биле откриени во две од најсиромашните општини на југоистокот на Србија и откри дека калцит е пронајден во Гаџин Хан. Во меѓувреме, мултинационалната компанија Dundee Precious Metals INC со седиште во Канада соопшти дека на локалитетот Чока Ракита, во општина Жагубица, е пронајдено богато наоѓалиште на злато, чиј волумен е прелиминарно утврден на 10 милиони кубни метри.

Со оглед на тоа што Жагубица се наоѓа на истокот на Србија, може да се претпостави дека тоа не е местото за кое претседателот зборуваше на почетокот на месецот, нагласувајќи дека локацијата е на југоистокот на Србија. Во геолошките кругови не е познато која компанија нашла толку богато идно наоѓалиште на злато.

Како што наведува заменик-директорот на Геолошкиот институт на Србија, Предраг Мијатовиќ, ако студијата за резервите ја прави самата компанија, а не е ангажиран некој однадвор, тогаш малкумина се запознаени со резултатите од истражувањето. Тој посочува дека на југоистокот на Србија има околу 30 локации каде што странски компании истражуваат злато.

Според него, Србија има значителни резерви на злато, а според последните проценки на Геолошкиот завод има 250 тони постојни наоѓалишта, а 150 тони потенцијални наоѓалишта. По најновите откритија, како што е Чукару Пеки, како што додава, грубо може да се процени дека Србија има резерви од околу 500 тони.

-Од тоа злато во рудата по обработката се прават златни прачки или инвестициско злато – истакнува Мијатовиќ.

Ако продолжи ваквото темпо на експлоатација, ќе бидат потребни неколку векови за сето тоа злато да се преработи.

Според податоците на Министерството за енергетика на Србија, злато во моментов се истражува на повеќе од 80 локации, главно од странски компании.

Рударството се шири не само во Србија, туку и во светот – вели заменик-директорот на Геолошкиот институт, Предраг Мијатовиќ.

На неодамнешниот состанок на сите европски геолошки институции во Брисел беа презентирани податоци дека во моментов во светот во рударството се инвестираат 1,8 трилиони долари. Во Европа се инвестираат 73,7 милијарди евра за околу 100 проекти во различни фази. Се предлага во наредниот период таа бројка да се зголеми на 100 милијарди евра.

Најпознатиот рудник за злато се наоѓа во Јужна Африка поради големината на наоѓалиштето и најдлабоката експлоатација, повеќе од три километри.