Кога се мачите да заспиете, честопати може да биде примамливо да посегнете по телефонот и да почнете да листате низ Инстаграм.

Ова ќе се промени, благодарение на најновото ажурирање.

Мета, компанијата која ги поседува Инстаграм и Фејсбук, објави две нови алатки за да им помогне на тинејџерите подобро да го организираат своето време на апликациите.

Ажурирањето е дизајнирано да им даде на младите контрола врз нивните онлајн искуства, а родителите да имаат алатка за поддршка на одлуките на нивните тинејџери, се вели во соопштението на Мета.

Со функцијата „Quiet Mode“, корисниците на Инстаграм можат да изберат да одморат, да учат, да спијат или на друг начин да се исклучат од апликацијата. Кога ќе излезете од тивок режим, апликацијата ќе ви понуди резиме на она што сте го пропуштиле за време на паузата за да ви помогне да го достигнете чекорот.

Тинејџерите ќе видат и известување доколку поминале 20 минути во апликацијата Фејсбук. Исто така, се тестира нова препорака за Инстаграм, која ќе им предложи на тинејџерите да ја исклучат апликацијата доколку ноќе листаат низ содржината на „Reels“.

Ќе биде достапен и нов статус „ in quiet mode“, под името на профилот на Инстаграм, за секој да може да го види и да не го вознемирува корисникот.

Тивкиот режим веќе беше достапен во некои земји, а сега се доставува до корисниците на глобално ниво.