Пентагон почна истрага за 17 објекти на американските воздухопловни сили по извештаите дека 48-годишен инженер во воздухопловната база Арнолд во Тенеси однел дома разни владини радио-технологии во вредност од речиси 90.000 долари, објави Форбс.

Агентите за спроведување на законот го претресоа неговиот дом, каде што открија дека тој имал „неовластен администраторски пристап“ до радио комуникациската технологија што ја користи Командата за воздушно образование и обука (AETC) – една од деветте главни команди на воздухопловните сили.

Истражувачите пронајдоа и отворен компјутерски екран кој покажа дека инженерот користел софтвер за програмирање на радио Моторола. Според налогот, софтверот „го содржел целиот комуникациски систем на воздухопловната база Арнолд (ААФБ), објави Форбс.

Покрај тоа, инженерот имал во негова сопственост и УСБ во кој имало „административни лозинки и електронски системски клучеви“ за радио мрежата AETC.

Други запленети предмети вклучуваа флеш драјвови кои содржеа „програмски датотеки за локални органи за спроведување на законот“ и „програмски датотеки на радио на Моторола“ кои имаа предупредувачка етикета што укажува дека се владина сопственост.

Во налогот, исто така, се наведува дека сведоците и соработниците ги информирале инспекторите дека инженерот наводно „продавал радија и радио опрема, работел чудни часови, бил арогантен, често лажел, покажувал несоодветно однесување на работното место и сексуално вознемирување, имал финансиски проблеми.

Се додава дека тој двапати бил пријавен од колега за „индикации за закана од внатре“, како и за неовластено поседување опрема на воздухопловните сили, според истражителите.

Инспекторите, исто така, објавија дека пронашле докази кои укажуваат дека претресениот изведувач имал можен пристап до комуникациите на ФБИ, како и до државните агенции на Тенеси, објави „Форбс“. ФБИ работи со воздухопловните сили на истрагата, соопшти агенцијата.

Името на инженерот сè уште не е објавено бидејќи тој не е обвинет или прогласен за виновен.

Сепак, медиумот објави дека според неговата страница на LinkedIn, инженерот има голема историја во сајбер безбедноста и радио комуникациите.

– Тој тврди дека извршил бројни безбедносни тестови во воздухопловната база Арнолд, ја подобрил заштитата на радио комуникациите на локацијата и знаел за шифрирањето што се користи за владините податоци – објави Форбс.

Извештајот на Форбс доаѓа само три месеци по едно од најлошите истекувања на американското разузнавање во последната деценија. Во тој случај, 21-годишниот Џек Тешеира, тогашен чувар на воздухопловната национална гарда, беше уапсен под сомнение дека открил стотици документи на Пентагон.