За 30 евра се нудат на продажба 400 лажни евра во монети од по две. За 40 евра се нудат 800 евра и за 50 евра до 1.500 лажни евра кои може да ви се достават и на адреса. Ваква е една од многуте онлајн понуди на социјалните мрежи.

Граѓанин пријави во Алсат дека станал жртва на ваков вид измама. Откако добил лажни 2 евра, сфатил дека се фалсификувани бидејќи во менувачница му рекле дека не се оригинални. Како можеме да ги разликуваме овие фалсификувани два евра се обидовме да добиеме дополнителни информации од сопствениците на менувачниците. Тие не сакаа да зборуваат пред камера, но ни објаснија некои од методите за разликување на фалсификуваните монети.

Според сопствениците на менувачниците, единствен начин да ги разликувате е со магнет. Оригиналот ротира и не останува прикачен на магнетот додека фалсификуваниот е прикачен и не се движи. Ова е еден од начините на кои се разликуваат две евра, но колку е лесно да се купат овие евра? Ако само напишете лажни пари на социјалните мрежи, ќе најдете стотици од нив.

Од МВР потврдија дека добиле поплаки за две фалсификувани евра, најмногу од наплатните пунктови на државните патишта во текот на летната сезона. Од претпријатието откриле не само лажни монети од по две, туку и од по едно евро. Вкупната сума изнесува 14.533 евра.

„Според нашите податоци за периодот од 22.11.2022 до 31.07.2023 година откриени се вкупно 7.141 фалсификувани монети од по 2 евра со вкупна вредност од 14.282 илјади евра и 251 фалсификувана монета од по 1 евро во вредност од 251 евро. Вкупно се откриени 14.533 фалсификувани евра“, велат од ЈП за државни патишта.

Од државни патишта додаваат дека за да ги заштитат вработените наплатувачи од ваквите појави, сите приходи од уплатните места ги обезбедуваат во осигурителни компании. Потоа преку нив го вршат повратот, со кој секој вработен се компензира за вредноста што морал да ја даде за да си ја усогласи касата со дневниот промет.