ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „ИЛИНДЕН 1903-2003 И МАКЕДОНСКИТЕ ИСЕЛЕНИЦИ“ НА СЛАВЕ НИКОЛОВСКИ – КАТИН

Во 1972 година илинденските прослави во иселеништвото минаa во знакот на одбележувањето на 75-годишнината од Илинденското востание и 34-годишнината од Првото заседание на АСНОМ. Македонските иселеници во прекуокеанските земји приредија низа успешни манифестации. Во Торонто, Детроит, Гери, Чикаго, Сиднеј, Мелбурн, Перт, Хамбург и други градови, бeа одржани свечени академии, културмо-уметнички приредби со богати програми.

На нив бeше истакнато значењето на Илинденското востание и неговото место во македонската историја. Исто така, беше зборувано за значењето на АСНОМ и за борбата на македонскиот народ за својата слобода. Во посебни осврти беа истакнати успесите што ги постигнала Републиката во повоениот развој.

Исто така, македонската заедница од Сиднеј организираше неколку свечености со кои беа одбележани двата историски чина: Илинден 1903, а посебно 1944 – АСНОМ, кога на дел од националната територија на Македонија беше остварен вековниот идеал за национална и социјална слобода. Така, на 28 јули 1972 година во организација на македонските црковни општини, друштвата и етничките училишта, беше одржана „Македонска илинденска парада”.
Со транспарентите и знамињата, поворката од 2000 лица од Хајд Паркот се упатија кон местото Мартин Плејс каде на споменикот на Незнајниот јунак, тогашниот југословенскиот генерален конзул на Нов Јужен Велс Петар Бошковски и секретарот на црквата. „Св. Петка” од Рогдаел, Кире Циревски, положија свежо цвеќе. Сите присутни, со едноминутно молчење, им оддаја почит на паднатите борци во Илинденското востание и Втората светска војна, кои ги дадоја животите за својата национална и социјална слобода.

По извикувањето на познатите пароли за Илинден, АСНОМ и Македонија, започна вториот дел од програмата: КУД „Китка” настапи со „Комитското”, а потоа следеше КУД „Илинден” придружено од ВИС „Илинден” кое се претстави со сплет народни ора од вардарскиот, пиринскиот и огејскиот дел на Македонија. По завршувањето на културната програма, следеше заедничко – братско оро на кое сите се фатија: млади и стари, за да ја споделат истата желба и љубов со својата сакана татковина, Македонија, иако далеку од неа.

КУД „Илинден“ од Сиднеј

Истиот ден (28 јули) вечерта, беа организирани шест приредби посветени на илинденските празници. Во организација на црквата „Се. Петка”, КУД „Илинден”, Просветно-школскиот одбор на Нов Јужен Велс и фудбалскиот клуб „Илинден”, се одржа свечена академија во населбата Рогдеил.

Покрај големиот број посетители, на свеченоста присуствува мошне угледни политички и општествени лица, меѓу, кои: југословенскиот генерален конзул Петар Бошковски, државниот министер за младинска грижа Френк Вока, Бил Морисон – претставник на премиерот на Австралија, Боб Хок, директорот на Стопанска банка, Велко Стојчев и многу други видни личности.Опширен реферат за значењето на празниците прочита Кире Циревски. По повод празникот и како благодарност за дадената подршка на македонската заедница им беа доделени благодарници на: Френк Вока, Бил Морисон, Керол Норт, Џени Луман, Петар Хил, Рон Фула, Петар Бошковски, Маријан Алагиќ, Тоде Кабровски, Велко Стојчев, Јован Кокаловски, Љубинка Андоновска, Живко Нешовски, Јоне Белчев, Митре Дупешовски, Кире Циревски, Џим Трајчевски и Владо Темелковски.

Во вториот дел од програмата, со народни ора и песни настапи КУД „Илинден”, а со посебен рецитап се претстави ученичката Снежана Наумовска од Кабрамата. Во Јагуна, населба каде што живеат голем број Македонци, во организација на КУД „Македонија”, Ф.К. „Македонија” и македонското етничко училиште „11 Октомври”, исто така, на свечен начин беа одбележани двата Илиндена.

Во западниот дел на Сиднеј, во населбата Кабрамата каде се градеше новата црква „Св. Никола”, во организација на Општинскиот одбор и КУД „Македонка” се одржа свечена приредба. Претседателот на одборот Панде Трајковски ги поздравил присутните, меѓу кои беа присутен и тогашниот југословенскиот конзул Божин Николиќ, а секретарот Блаже Ристевски поднесе реферат за значењето на двата Илиндена. Во културниот дел на програмата, двете фолклорни групи на Друштвото настапија со сплет од македонски народни ора, придружени од ВИС „Кочо Рацин”. Армоникашите; Тони Атанасовски, Пеце Ристевски и Ѓорѓи Петревски настапија со своја програма.

Во центрапниот дел на Сиднеј се одржаа три прослави, и тоа во населбите: Њутаун, Темпи и Ботани. Така, во Њутаун, МПЦО. „Св. Кирил и Методиј” во организација со КУД „Св. Кирил и Методиј” од Темпи одржа свечена приредба. По читањето на рефератот за значењето на празниците, КУД „Св. Кирил и Методиј” се претстави со богата културна програма.

Во Темпи исто така се одржа свечена вечер, организирана од КУД „Танец” од Хрствил. Реферат поднесе Благој Поповски (претседателот), а подоцна придружени од ВИС „Билјана“ со сплет од македонски народни ора се претставија КУД „Танец” и КУД „Китка”.

Продолжува

Пишува: СЛАВЕ КАТИН