Туристите од Велика Британија кои патуваат во Европа се предупредени за опасностите откако во Македонија една жена почина од болест со крварење на очите.

Жената од Штип се заразила со кримско-конгонска хеморагична треска (CCHF), која се пренесува преку крлежи, а според официјалните податоци на Светската здравствена организација, оваа треска убива до 40 отсто од заразените.

Болеста првпат била идентификувана на Крим во 1944 година, а сега е ендемична во Африка, односно на Балканот и на Блискиот Исток. Присутна е и во некои азиски земји.

Експертите веруваат дека може да се прошири надвор од нејзините вообичаени територии како резултат на климатските промени. Три смртни случаи се регистрирани на територијата на Шпанија од 2016 година.

Во мај, СЗО го идентификуваше CCHF како една од деветте приоритетни болести во однос на јавната закана. Експертите минатиот месец рекоа дека е „многу веројатно“ дека во блиска иднина би можело да стигне до Велика Британија.

За време на сослушувањето, Џејмс Вуд, шеф на ветеринарна медицина на Универзитетот во Кембриџ, рече дека CCHF може да го најде својот пат до ОК во одреден момент.

Туристите од Велика Британија кои патуваат во Европа се предупредени за опасностите откако едно девојче почина од болест со крварење на очите.