Екс разузнавачот во притвор минал 344 дена, а за неоснованото лишување од слобода и нарушените углед и чест државата треба да му надомести 28 илјади евра и казнена камата

По пет илјади денари или по 81 евро за секој ден минат во притвор ќе добие поранешниот разузнавач Зоран Верушевски. За притворскиот „стаж“ од 344 дена, државата треба да му надомести со 1,72 милиони денари (речиси 28 илјади евра). Одлуката ја донесе Врховниот суд, а се однесува на случајот „Пуч“. Со ова, делумно е усвоено барањето на Верушевски, кој за надомест на нематеријална штета за неосновано лишување од слобода и нарушени углед и чест барал 2.580.000 денари.

Освен посочениот износ, државата треба да ги надомести и парничните трошоци во постапката на Верушевски, а тоа се дополнителни 227.642 денари, односно околку 3.700 евра. Исто така, врховните судии утврдиле дека е основан ревизискиот навод за погрешна примена на материјалното право од страна на пониските судови, а со оглед на утврдената фактичка состојба од првостепениот суд, прифатена е во целост и од второстепениот суд. Во образложението е наведено дека тужителот неосновано бил лишен од слобода и поради тоа е донесена ваква одлука.

Предметот за случајот „Пуч“ беше оформен во Основниот суд Скопје 1, откако Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција на први мај 2015 година достави обвинителен акт против пет лица. Зоран Верушевски беше првообвинет – за продолжено кривично дело неовластено прислушување и тонско снимање, за шпионажа и насилство спрема претставници на највисоките државни органи. Во случајот, четвртообвинет беше Зоран Заев, тогаш лидер на СДСМ.