Вашето тело (сензации)
Кога обрнувате внимание на вашите сензации, тие ви даваат индикации за тоа колку стрес доживувате . Ако чувствувате напнати мускули, вознемирен стомак, главоболка или слабост, тоа значи дека вашата работа станува емоционално, психички и физички болна.
Разговарајте со вашиот шеф, менаџер или човечки ресурси (ако се чувствувате безбедно) за да ги решите вашите грижи. Бидете сигурни да поставите временско ограничување. Ако почнете да гледате подобрувања за еден месец, можеби вреди да останете. Меѓутоа, ако ништо не се промени, време е да се подготвите да тргнете.
Најважно е да внимавате на мудроста на вашето тело .Ако внимавате, ќе имате можност да направите промени во животот кои ќе ви помогнат да останете здрави.
Вие сте свој експерт! Никој не те познава подобро од тебе. Не дозволувајте никој – семејството или пријателите – да ве натера да направите нешто што не е здраво за вас. Вашето тело ќе ви каже кои сте навистина.

Вашето срце (емоции)
Вашите емоции можат да ви кажат многу за тоа кој треба да ја напуштите работата.
Прво, мора да ја знаете разликата помеѓу она што мислите дека го чувствувате и вашите вистински чувства. Да претпоставиме дека ви е тешко да ги именувате вашите емоции.
Кога седите со нозете на подот и опуштени, обидете се да ги ставите рацете над пределот на срцето. Дали е топло или ладно?
Ако ви е ладно, може да бидете тажни , лути, фрустрирани или несреќни. Овие емоции ви кажуваат дека нешто не е во ред во вашиот живот.
Ако го доживувате секој ден, треба да направите нешто околу тоа. Колку подолго чекате да ги контактирате, толку полошо ќе биде.
Ако вашето срце е топло, можете да се чувствувате радосни, среќни, надежни, задоволни. Ако најчесто чувствувате мир во вашето тело, веројатно сте на вистинскиот пат. Ќе знаете дека сте сакани и веројатно имате работа која веќе ве задоволува.

Вашата глава (ум)
Веројатно имате зафатен ум. Многу луѓе поминуваат премногу време грижејќи се за минатото и иднината. Смирениот ум ќе ви помогне да знаете кога да ја напуштите работата.
Заглавувањето во минатото или иднината го отежнува да се знае што се случува во моментот. Ако се обидувате да одлучите дали да ја напуштите работата, треба да го слушате вашиот внатрешен глас. Можете да го слушате вашиот внатрешен глас само кога не сте расеан.
Вашиот ум има потенцијал да се поврзе со универзумот. Кога вашиот ум е целосно отворен, ќе ја знаете работата без никаков напор. Можете да живеете во сегашноста, забележувајќи што се случува во вашето тело и срце.
Најдобар начин да го смирите вашиот ум е преку некоја форма на медитација.
Медитацијадоаѓа во многу форми. Има многу одлични апликации кои можат да ви помогнат со медитација на вода. Можеби ќе сакате да одите на прошетка, да се занимавате со градинарство или да слушате музика за да го смирите вашиот ум. Најдете што работи за вас.
Обрнете внимание на гласот на вашиот внатрешен критичар бидејќи тој може да се обиде да интервенира за да ве натера да правите работи што не ви служат. Овој глас е гласен, критичен, нетрпелив и понижувачки. Кога вашиот ум е тивок, ќе биде многу полесно да знаете кога е време да се ослободите. Ти ќе знаеш.
Кој и да го следи вашиот внатрешен водич, ќе почувствувате ослободување што ќе ви помогне да знаете дека сте на вистинскиот пат.
Гласот на вашето вистинско јас е нежен, трпелив, љубовен и охрабрувачки. Ако тоа е глас што го чувствувате и го слушате, можете да му верувате за водство.

Верувајте му на вашиот внатрешен водич, ќе се изненадите колку овие избори можат да бидат добри за вас.
Вашиот внатрешен водич се открива кога сте присутни. Поприсутни сте кога внимавате на чувствата на вашето тело, ги чувствувате емоциите на вашето срце и уживате во мирен ум.