Иако оргазмот има долга историја на поврзување со сексуален успех и бил поврзан со феминизмот во 1960-тите, истражувачите зад студијата истакнуваат дека постигнувањето оргазам може да создаде несакан притисок.

Во истражувањето во кое учествувале 726 луѓе на возраст од 18 до 66 години, тие одговориле на прашањето: дали некогаш имале негативно искуство поврзано со оргазам. Повеќето од испитаниците биле кавкаски и имале различен пол и сексуален идентитет.

Кој е императивот за оргазам?

Истражувачите истакнуваат дека „императивот за оргазам“ или идејата да се доживее оргазам „секогаш“ и дека тоа се смета за нормално, за возврат создава непотребна вознемиреност. Покрај овој социјален притисок, некои учесници изјавија дека доживуваат уште поизразен притисок за постигнување оргазам од нивните партнери.

Испитаниците откриле дека и покрај навидум задоволувачкиот секс, нивните партнери ги обвинуваат ако случајно не доживеат оргазам, па дури и повеќекратни оргазми. Исто така, ги обвинуваат дека не ги сметаат за доволно привлечни или дека другите работи во нивниот живот се поважни од нивниот заеднички сексуален живот.

Авторите на студијата, Сара ван Андерс, професорка на Универзитетот во Квинс и Сара Чадвик од Универзитетот во Мичиген, нагласуваат дека овој тип на сексуална принуда во никој случај не е пожелен.

Тие ги анкетирале учесниците за „квалитетот“ на нивниот сексуален оргазам. Мнозинството од испитаниците изјавиле дека оргазмите биле помалку пријатни, а понекогаш и послаби и болни за време на секс со „негативен“ знак.

Емоционално исклучување

Тоа често вклучува емоционално неповрзан секс. Некои учесници рекоа дека за време на сексуалниот чин духовно и емотивно се одвоиле од партнерот. Дополнително, сексот често бил болен, а „адреналинот не бил доволно силен за да ја удави таа физичка сензација“.