Украинскиот претседател Володимир Зеленски разговараше во саботата во Ватикан со папата Франциско, кој на крајот на април рече дека Светата столица е вклучена во мировната мисија за ставање крај на војната со Русија.

„Тоа е голема чест“, му рече Зеленски на Францис, ставајќи ја раката над срцето и наведнувајќи ја главата додека го поздравуваше 86-годишниот папа, кој стоеше со бастун.

Зеленски, кој го посети Рим за прв пат од почетокот на војната, разговараше со папата 40 минути и му подари панцир што го користеше еден украински војник, на кој подоцна беше насликан ликот на Богородица.

Зеленски последен пат се сретна со папата во Ватикан во 2020 година, а од почетокот на војната тие разговараа неколку пати по телефон.

На почетокот на војната, папата се обиде да заземе избалансиран пристап, но подоцна почна остро да ги осудува постапките на Русија, споредувајќи ги со некои од најлошите злосторства против Украина за време на советската ера.