Оваа година започна среќно за дел од пациентите кои беа во исчекување на лекот Трикафта. Последниот работен ден од минатата година – во петокот, уште двајца пациенти го добија лекот.

Во моментот тие се наоѓаат на Клиниката за детски болести и нивната здравствена состојба е стабилна. Во новата година, пациентите со цистична фиброза добиваат подобар квалитет на живот, стои во објавата на Министерството за здравство.

Сепак, трикафта не добија сите.

Еден од пациентите со цистична фиброза, Игор Пехчевски се уште чека да биде повикан за да го прими лекот.

Тој всушност е и првиот кој преку социјалните мрежи и медиумите информираше за недостатокот од терапија.

„Се надевам дека во текот на денот ќе добијам повик од докторите на Детската клиника како што беше најавено, дека во првата недела од новата година ќе добијам лек“ истакна Пехчевски.

За следниот период надлежните најавуваат дека повеќе пациенти според етапи ќе ја добијат терапијата.

Алармот за неопходноста од лекот Трикафта за пациентите со цистична фиброза го крена Благојче Илијевски, кој почина на 8 февруари минатата година, чекајќи го лекот.