Кетлин Фолбиг, жената прогласена за најлошиот сериски убиец во Австралија, е ослободена по 20 години затвор поради убиството на нејзините четири деца, јавува Си-Ен-Ен.

Мајкл Дејли, јавниот обвинител на Нов Јужен Велс, нареди ослободување на Фолбиг врз основа на прелиминарните наоди од истрагата, кои открија сомневања дека таа е одговорна за сите четири смртни случаи. На прес-конференција, Дејли рече дека разговарал со гувернерот и препорачал безусловно помилување, кое било дадено.

„Ова беше огромен предизвик за сите вклучени. Се надевам дека нашите денешни акции ќе донесат одредено затворање на овој 20-годишен случај“, рече Дејли.

Фолбиг била осудена во 2003 година за три точки од обвинението за убиство и едно убиство од небрежност за смртта на четири бебиња во текот на една деценија од 1989 година. За време на истрагата немало физички докази дека Фолбиг извршила убиство на децата.

Поротата се потпирала на аргументот на обвинителството дека шансите четири бебиња од исто семејство да умрат од природна смрт пред да наполнат две години се исклучително мали, речиси невозможни. Ја земале предвид и содржината на нејзиниот дневник кој изолирано се толкува како признавање на вина.

Само во 2019 година, истрагата за нејзините убедувања покажа дека постои сомнеж дека Фолбиг е виновна.

Новата истрага била покрената минатата година откако се појавиле нови докази кои генетски ја објасниле смртта на децата. Главниот претставник кој учествувал во истрагата нагласил дека има низа докази кои укажуваат на вината на Фолбиг.

Кетлин Фолбиг имала само 20 години кога се омажила. Една година подоцна го родила Кејлеб, кој живеел само 19 дена. Следната година, семејството Фолбигс добило уште еден син, Патрик, кој починал на осум месеци. Две години подоцна, Сара починала на 10 месеци. Потоа, во 1999 година, четвртото и најдолговечно дете на семејството Фолбиг, Лора, починало на 18-месечна возраст.

Полициската истрага за смртта на децата започнала откако Лаура починала. Но, поминале повеќе од две години пред Фолбиг да биде уапсена и обвинета. Во овој период, нејзиниот брак пропаднал, а сопругот на Кетлин соработувал со полицијата за да подигне обвинение против неа.

Обвинителите тврделе дека дневниците што таа и ги предала на полицијата ги содржеле најдлабоките мисли на мајката обземена од вина поради нејзината улога во смртта на сопствените деца. При прегледот на посмртните останки на бебињата не биле пронајдени физички докази дека мајката ги убила децата, но со оглед на тоа што нема други објаснувања за смртта на малите деца, сомнежот се свртел кон Фолбиг.

Кога ја осудиле Фолбиг на 40 години затвор во 2003 година, судијата Греам Бар се потсетил на нејзиното минато кога нејзиниот татко ја убил нејзината мајка. Фолбиг во тоа време имала само 18 месеци, па поголемиот дел од своето воспитување го поминала во згрижувачко семејство.

„Опасно е да и се верува на дете, тоа не смее да се повтори“, изјави тогаш судијата Бар.