Некои семејства имаат големи расправии за тоа која собна температура е најудобна. Одлуката која температура е здрава за целото семејство може да изгледа како застрашувачка задача, но има неколку клучни правила што треба да ги имате на ум.
Пред да го прилагодите термостатот, дознајте ги фактите.
Најудобната собна температура ќе варира во зависност од вашите лични преференци, сезоната и областа каде што живеете. Повеќето луѓе можат да се согласат дека здравиот опсег ќе се движи од 20 до 24 степени Целзиусови. Во зависност од голем број други фактори, може да претпочитате една температура над друга.
На пример, многу луѓе сакаат да ја остават климата да топли силно во текот на зимата.
Во лето, луѓето обично сакаат нивните домови да бидат малку поладни. Многу луѓе сакаат температура од 20 степени. Топлината се зголемува и спалните соби се често горе, па веројатно сакате да бидете сигурни дека овој дел од вашиот дом е поудобен.
Можете да спиете помирно кога температурата е малку пониска.
Стандарди на Светската здравствена организација
Ако сè уште не сте сигурни која температура да ја изберете, Светската здравствена организација (СЗО) има свои критериуми за тоа што претставува здрава собна температура.
Според СЗО, соодветно облечениот возрасен човек кој се смета за нормален и здрав треба да му биде пријатно во просторија која е приближно 18 степени Целзиусови.
Ако сте склони кон респираторни проблеми или алергии, никогаш не треба да го поставувате термостатот под 16 Целзиусови степени.
Посочуваат и дека лицата со инвалидитет, постарите или многу малите треба да живеат на температура не пониска од 20 Целзиусови степени, пренесува „Provincialheating“.