Здрава исхрана и повеќе овошје и зеленчук е она што ќе ве советува секој лекар и диететичар, а ова се и рецепти за убавина. Меѓутоа, она што често се занемарува се малите детоксикациски ритуали за кои некако никогаш „немаме доволно време“.
Овие ритуали треба да ги применуваме долгорочно и доследно. Затоа што упорноста и редовноста во здравите ритуали е она што му годи на телото.

Ви донесуваме 5 работи кои треба да ги правите секое утро.

Со дланките тријте ги лицето, вратот и ушите
Енергичното будење е нешто на кое не му придаваме важност затоа што брзаме на звукот на алармот и секогаш се грижиме дека ќе задоцниме. Промењнете го тоа. Веднаш штом ќе се разбудите, можете нежно да ја триете дланката на вашата дланка за малку да ги размрдате и да ги загреете.
Потоа нежно тријте го лицето, неколку пати поминете преку веѓите со врвовите на прстите, а потоа продолжете со дланките од брадата до ушите, преку образите и потоа истријте го надворешниот дел од ушната школка.

Пијте млак напиток по ваш избор
Многу луѓе сакаат да пијат една чаша млака вода со сок од лимон, додека други не ја сакаат и ја пијат на сила. Слушајте го вашето тело и изберете чај, растително млеко или протеински пијалок, но внимавајте да е млак и пијте полека.

Истријте го телото пред да се облечете
Најдобро е да користите мека четка од природен материјал. Ова не мора да трае предолго, но важно е кожата да се стимулира, а да се поттикне циркулацијата на крвта и лимфата.

Одете надвор најмалку 10 минути
Ако имате куќа со двор, ова време веројатно ќе го искористите за да направите нешто, можеби да прострете или собирате алишта, да донесете нешто од градината или да си играте со домашни миленици. Обидете се да се движите што е можно повеќе, свесно да се наведнувате малку посилно, да се истегнете малку повеќе, да трчате малку побрзо.

Ако немате двор, излезете на тераса и направете неколку вежби за истегнување. Ако немате тераса, отворете ширум прозорец, по можност на сонце и дишете длабоко со лесни вежби.

Не јадете додека не огладнете
Многумина ја нагласуваат важноста на утринскиот оброк, но појадокот треба да биде во време кое најмногу му одговара на вашето тело. Најдобро би било да го извршите утринскиот тоалет и дури потоа да појадувате. Исто така, задолжителното изберете овошје или зеленчук.