Годишната конференција на Стопанската комора ги исфрли на виделина критичните точки на бизнисот за кои одамна нема решение. Клучниот проблем во бизнисот се платите, но и работната сила.

За да ги задржат работниците и да можат да даваат повисоки плати, работодавците бараат намалување и либерализацијата на меѓународниот пазар на труд.

– Бараме од Владата да ги намали придонесите за минимална плата кои се високи и изнесуваат 47,5 отсто. Бараме истите да бидат намалени на 32 отсто со цел да се зголеми минималната плата. Бараме и зголемување на квотата на странски работници од 5.000 на 10.000 или 15.000 работници годишно, кажа претседателот на стопанската комора на северо-западна Македнија, Менди Ќура.

Годишно на бизнисот му недостигаат околу 10.000 работници, од кои најмногу во туризмот и градежништвото. До крајот на март годинава над 3.000 странски граѓани добиле дозвола да работат во Македонија, а меѓу нив има и работници од Непал и Пакистан, објави „Алфа“.