Повеќе од две недели откако смртоносните шумски пожари речиси израмнија град на Хаваите, округот Мауи објави дека ќе поднесе тужба против главниот снабдувач на електрична енергија на архипелагот, Хаваи Електрик, обвинувајќи го дека не ја исклучил струјата пред катастрофите.

Компанијата беше предмет на бројни сомнежи и поплаки од жителите, со видео снимки што ги снимиле некои локални жители на кои се гледа оштетен далновод од ветерот на денот на катастрофата, набрзо зафатен од пламен.

Истрагата што ја отвори правосудството сè уште не донела заклучоци, но многумина се прашуваат колкава одговорност има Хаваи Електрик во овие пожари, најсмртоносните во поновата историја на САД, кои досега однеле најмалку 115 животи.

Компанијата „постапила небрежно со тоа што не ја исклучила својата електрична опрема“, и покрај предупредувањето од американската метеоролошка служба, се вели во соопштението на округот Мауи.

Пред огнените јазици да го направат градот Лахаина во пепел, Хаваите беа во црвена тревога поради пожарот и силните ветришта предизвикани од ураганот Дора, кој се пробиваше во Пацификот на неколку стотици милји од архипелагот.

Хаваи Електрик можеше да предвиди дека силните ветрови ќе „соборат столбови, далноводи и ќе ја запалат вегетацијата“, се наведува во жалбата.

Снабдувачот имал обврска „соодветно да ги одржува и поправа далноводите и другата опрема, (…) и да осигура дека вегетацијата е соодветно исечена и одржувана за да се избегне контакт со надземни далноводи“, се додава во жалбата.

Хаваи Електрик „исто така знаеше дека ако нејзината надземна електрична опрема запали пожар, тој ќе се прошири со екстремно висока стапка“ на островот погоден од суша, се наведува во тужбата.

На 14 август, извршната директорка на Хаваи Електрик, Шели Кимура, ја бранеше одлуката на нејзината компанија да не го исклучува напојувањето.

„Во Лахаина, електричната енергија ги снабдува пумпите што ја снабдуваат водата“, возврати домаќинот, прецизирајќи дека секој прекин на струја може да биде опасен за постарите или болните.

Пожарот во Лахаина првично беше ставен под контрола, а пожарникарите беа зафатени со други пожари. Во попладневните часови пожарот повторно избувна, а овој пат пламените јазици го зафатија градот.

Оваа недела властите објаснија дека сè уште идентификуваат 1.100 исчезнати лица.