Околу 200 деца биле примени во Детскиот институт за белодробни заболувања „Козле“ во изминатите празнични три дена, дел од нив се задржани на лекување, дел пуштени дома.

Денеска 70 деца се наоѓаат во болницата. Пациентите се жалат на вирусни инфекции и респираторни проблеми и настинки.

Најчести пациенти се децата до три годишна возраст, додека школските деца имало во помал број. Во моментов на респираторна поддршка се четири дечиња.

Од клиниката за тв 24 информираат дека засега има доволно легла за да им се укаже помош на децата кои ќе побараат здравствена помош, но се надеваат дека инфекциите нема брзо да се шират за тие да можат да одговорт на сите предизвици.