Во палатата „Пизани-Реведин“, во близина на мостот „Ријалто“, во самото јадро на уникатната Венеција поставени се дела на 31 македонски уметник., пренесува Вечер.

На изложбата се поставени делата на Ладислав Цветковски, Микица Трујкановиќ, Симонида Китановска, Нада Прља, Љупка Делева, Жанета Гелевска Вељановска, Гоце Наневски, Александра Димитрова, Крунислав Стојановски, Ана Спасова, Марина Лешкова, Страхил М. Петровски, Јана Манева-Чупоска, Ана Трајковска, Ива Станковска, Дарко Марковиќ (донација од Соња Абаџиева), Дијана Томиќ Радевска, Александар Таневски, Зоран Јакимовски, Борис Шемов, Венко Цветков, Колектив Зеро, Дороти Пачкова, Ленче Ламбевска Гулевска, Маја Димитрова, Дарко Аницин, Гордана Винчиќ, Таневска Тања, Предраг Тасиќ, Новица Трајковски и Виолета Чаповска.

Проектот се реализира на идеја и со кураторство на Љупка Делева, македонска уметница која живее и работи во Венеција, а беше инициран од големата поплава која во Венеција се случи во 2019 година кога градот бил поплавен во огромни размери и имал големи материјални штети. На апелот на Делева, триесетина македонски истакнати визуелни уметници подарија свои дела како израз на солидарност и емпатија која ги поврзува народите.

„Поради ситуацијата, предизвикана со пандемијата со ковид-19, замислената аукција од солидарен карактер тогаш не се реализираше,така што првичната идеја се преобрази во класична изложба со претставување на уметниците пред венецијанската јавност. Изложбата има за цел да ја продлабочи културната и уметничка соработка меѓу Македонија и градот Венеција, еден од најуникатните градови во светот, кој со својата импозантна и турбулентна историја пред сѐ е познат како град колевка на уметноста, каде со децении наназад се одржува Венецијанското Биенале – една од најважните уметнички манифестации кое ги опфаќа: Биеналето на уметност, архитектура и танц, како и Венецијанскиот филмски фестивал“, посочуваат од Друштвото на ликовните уметници на Македонија.

Според Јана Манева- Чупоска, претседателката на ДЛУМ, проектот е исклучително значаен за соработка меѓу македонските и италијанските уметници, но и со градот Венеција.

„Во изложбата учествуваат членовите на ДЛУМ, а долги години наназад Љупка Делева им ја дава поддршката на нашите уметници кои учествуваат на настани во Венеција. Токму затоа со Одлука на годишното Собрание, на неколку наши уметници кои живеат и работат надвор од државата, а кои ги нарековме амбасадори на културата на ДЛУМ, им дадовме признанија. Покрај Љупка Делева, тука се и Ирена Паскали која живее во Германија и која таму организираше изложба на македонски уметници и Виолета Чаповска која е во Австралија, каде исто така се надеваме дека ќе биде реализирана изложба на македонски уметници, членови на ДЛУМ“, посочува Манева-Чупоска.