Пензиониран пар од Австралија станале „морски волци“ откако поминале речиси 500 дена на море откако резервирале 51 последователно крстарење и патувале речиси низ целиот свет, бидејќи тоа било поевтино од одење во старечки дом.

Марти и Џес Ансен испловиле на своето прво крстарење на 16 јуни 2022 година, по две години тешки ограничувања поради пандемијата, и до ден денес продолжиле со своите патувања, резервирајќи вкупно 51 досега.

Двојката останала на Корал Принцес Крузес со 2.000 патници повеќе од 450 дена – подолго од повеќето членови на екипажот, вклучувајќи ги и капетаните – и очекуваат да останат на бродот две години.

„Конечно, му реков на мојот туристички агент: „Само резервирајте“, изјави Марти за „Курент Афер“.

Двојката тврди дека е поевтино да се крстари низ светот две години отколку да се плати за дом за стари лица.

Според двојката, една од предностите на животниот стил е тоа што „секогаш има нешто да се направи, од танцување до вечера, а доаѓа и помошничка да ја исчисти вашата соба“.

Џес особено уживала во салата за танцување, додека Марти уживал да создава „доживотни пријатели“.

Нивното патување ќе трае уште осум месеци пред парот конечно да се врати дома. Но, тоа нема да биде крајот на нивните светски патувања. Тие планираат да се качат на Краун Принцес, уште поголем брод, уште една година.

Што се однесува до нивното семејство, велат дека ги гледаат кога застануваат на пристаништата во близина на нивните домови.