Експремиерот Никола Груевски преку објава на својто фејсбук профил нагласи дека да не го изграделе СЦ Борис Трајковски, Филхармонијата и да не овозможиле градба на спортската сала Јане Сандански во општина Аеродором, ќе немаше каде да се одржи посериозен настан од ваков тип, алудирајќи на министерсткиот совет на ОБСЕ кој два дена се одржува во Скопје. 

– Салата во спортскиот центар Борис Трајковски денес заврши добра работа за одржување на самитот на министри за надворешни работи на ОБСЕ. Истата беше малку почната и подолго време заглавена, па кога дојдовме на власт од крајот на 2006 до 2008 година ја изградивме. Директор беше Борис Змејковски и заврши одлична работа. Експресно и квалитетно. Но, на Скопје му е потребен конгресен центар и секако саем, вели тој во својата објава. 

– Нашиот план беше универзалната сала во Скопје, која тогаш ја преименувавме во Конгресен центар Александар Македонски а новата власт го врати старото име, паралелно со реконструкцијата да се доизгради и да се прошири, да добие нови покрај големата реновирана и четири помали сали за помали настани до 200-300 луѓе и повеќе од 10 соби за средби и состаноци на делагациите и учесниците на настаните. За таа цел бев пратил стручна екипа да ја проучи содржината и функционирањето во конгресниот центар во Даблин, Р.Ирска, каде претходно и јас бев во еден релативно нов и модерен конгресен центар, на еден организиран политички настан на европско ниво, смета поранешниот премиер.