Групата седум најбогати земји Г7, Европската унија и Австралија воведоа ограничувања на цените за рускиот дизел и другите нафтени деривати како дел од санкциите против Русија.

Мерката на ЕУ, која стапува на сила на 5 февруари, следи по претходното ограничување на цената на руската нафта, која беше ограничена на 60 долари за барел сурова нафта од страна на Унијата, Г7 и Австралија од 5 декември.

Коалицијата во петокот соопшти дека поставила плафон од 100 долари за барел за производите што се тргуваат со премија во однос на нафтата, главно дизелот, и 45 долари за барел за производите што се тргуваат со попуст, како што се мазутот и рафинираната нафта.

Ова е во согласност со нивоата предложени од Европската комисија, објави Ројтерс.

ЕУ им забрани на бродовите на ЕУ да транспортираат руски нафтени деривати, освен ако тие производи не се купени по или под ограничената цена.

Одредбата се однесува и на компаниите кои обезбедуваат техничка, брокерска или финансиска помош, како што е осигурување за товарни бродови што превезуваат руски рафинирани нафтени производи.

Ако брод под знаме на трета земја намерно превезува руски нафтени деривати чија цена е над лимитот, ЕУ ќе им забрани на тие оператори да го осигуруваат, финансираат и сервисираат бродовите 90 дена откако товарот ќе се истовари.

Бродовите под знамето на ЕУ се предмет на казни според националното законодавство, а Унијата спроведува парични казни од пет проценти од глобалниот промет на компаниите кои ги прекршуваат санкциите на ЕУ.

Г7 најавија дека во март ќе ја ревидираат одлуката за ограничување на цената на руската нафта, која стапи на сила на 5 декември.