Оригиналниот гитарист на Дуран Дуран, Енди Тејлор, изјави дека иновативниот лек за лекување на напреднат рак на простата му го продолжил животот за пет години.

Пред осум години на Тејлор му беше дијагностициран рак на простата во четврта фаза, но ја откри својата состојба дури во 2022 година. Откако излегол во јавноста, научник го контактирал за да му понуди „нуклеарен лек, „лутетиум-177“, кој е насочен за да ги гледа само клетките на ракот“, откри музичарот за „BBC Breakfast“, додавајќи дека ја земал својата прва доза од лекот пред шест недели.

„Не може да види здрави клетки. Го убива ракот во четвртата фаза во вашите коски. А она што ефикасно го прави е да ми го продолжи животот за пет години“, рече 62-годишникот, додавајќи дека неговото здравје пред тоа се влошувало и тој бил на „црната листа“.

Тејлор ја откри дијагнозата минатиот ноември во писмото што го прочитаа неговите поранешни колеги од бендот при неговото примање во Рокенрол Куќата на славните во Лос Анџелес. Настанот во Л.А. требаше да биде повторно обединување на бендот, чија класична постава не свиреше заедно од 2006 година.