Од 5.000 до 9.000 денари ќе добие секој вработен кој ќе повика и ќе убеди свој пријател да се вработи во фирмата, а парите ќе му легнат на сметка откако нововработениот ќе помине најмалку 6 месеци на своето ново работно место.

Во недостиг на работна сила, ваква финта за привлекување работници почнаа да користат сè повеќе работодавачи, надевајќи се дека на овој начин ќе пронајдат замена за младите кои сè почесто ја напуштаат својата работа и среќата си ја бараат во странство.

– На сите начини се обидуваме да изнајдеме работници, затоа што младите постојано напуштаат и бегаат во странство. Нудиме добри услови за работа, платен превоз и хранарина, бонуси, тринаесетта плата, К-15, но тешко ни оди. Веќе некое време им нудиме и бонуси од 5.000 до 9.000 денари на нашите работници ако донесат друг работник. Но, мора да признаам дека ефектот не беше преголем – изјави сопственик на кумановска компанија за текстил.