Во Холандија е вообичаено луѓето да користат велосипеди како примарен начина на транспорт, а Утрехт не е исклучок. Всушност, градот е познат по својата широка мрежа на велосипедски патеки и друга инфраструктура што го прави велосипедот безбедна и удобна опција за движење. Па, сега во библиотеката во Утрехт не само што можете да го однесете велосипедот до библиотеката, туку можете и да возите велосипед во самата библиотека.
Долготрајното седење е поврзано со низа негативни здравствени ефекти, вклучувајќи дебелина, срцеви заболувања, па дури и рана смрт. Имајќи го ова на ум, велосипедските клупи во библиотеката во Утрехт се фантастичен начин за борба против седентизмот.

Не само што клупите за велосипеди обезбедуваат пригоден начин за полнење електронски уреди, тие исто така ги поттикнуваат корисниците да вклучат физичка активност во нивните секојдневни рутини. Ова е особено корисно за студентите кои можат да бидат во искушение да седат долго време додека учат.