Австралиските истражувачи ги лоцираа остатоците од MV Blythe Star речиси 50 години откако ненадејно потона во близина на брегот на Тасманија.

Австралиската национална научна агенција CSIRO денеска соопшти дека локацијата на моторниот брод долг 44 метри, кој ненадејно се преврте и потона крај југозападниот брег на Тасманија во октомври 1973 година, беше откриена во април за време на 38-дневна истражувачка мисија за проучување на подморско лизгање на земјиштето на западниот брег на островот.

Експедицијата на Универзитетот во Тасманија вклучи како споредна мисија истрага на неидентификувана руина што претходно ја виделе рибарски бродови.

„Мапирањето на морското дно покажа дека неидентификуваниот бродолом лежел на длабочина од приближно 150 метри. Потонатиот брод одговарал на димензиите и профилот на MV Blythe Star“, соопшти ЦСИРО.

Потонатиот брод е недопрен

Агенцијата соопшти дека остатоците од бродот се недопрени и дека стои исправено на морското дно, со лак свртен кон северозапад.

Со помош на подводни камери, истражувачите успеаја да идентификуваат дел од името на бродот „Ѕвезда“ на лакот на бродот.

Собраните податоци беа доставени до државните и националните агенции за поморско наследство.

Научниците се надеваат дека мапирањето и видео снимката би можеле да помогнат во одговорот на прашањата за тоа што го предизвикало потонувањето на бродот.