Во Австралија пронајдена жаба што соборува рекорди. Чуварот Кајли Греј на 12 јануари се сретнал со инвазивната жаба, која му се заканува на австралискиот екосистем, додека бил на патрола во националниот парк Конвеј, во државата Квинсленд.

Греј и неговите колеги ја фатиле жабата, ја однеле во нивната канцеларија и ја измериле. Жабата е тешка 2,7 килограма.

Актуелниот Гинисов рекорд го држи жаба тешка 2,65 килограма, шведско милениче, кое ја освои оваа титула во 1991 година.

Жабите беа воведени во Австралија во 1935 година за да го контролираат ширењето на други инвазивни видови, но нивната популација експлодира без природни предатори и станаа закана сама по себе, велат познавачите.