Најлошите бои на костими за капење се сина и бела, додека розовата и портокаловата, како и светло жолтата и зелената, се најдобриот избор. Ова тврдење нема врска со модата, туку со безбедноста, а беше објавено од ALIVE Solutions Inc. Имено, тие појаснија дека на спасувачите им е полесно да ги забележат капачите во костими со светли бои.

Давењето е една од најчестите причини за смрт кај населението на возраст од една до 24 години, а петгодишните се најзагрозена група, покажуваат податоците на Светската здравствена организација. Затоа ALIVE Solutions Inc. секоја година ја тестира видливоста на костими за капење во базени, езера и мориња. Кога ќе ги погледнете резултатите, може да се заклучи дека нема ни да помислите да купите бел или син костим за капење.

Видливоста на боите варира во зависност од тоа каде пливате. Неонски розови и неонски костуми се добар избор за базени, езера и мориња, темните се видливи во базените со светли плочки, додека во езерата и морињата може да се помешаат со камења, лисја и нечистотија.