Поранешниот претседател на Собранието, Трајко Вељаноски упати писмо до актуелниот спикер, Талат Џафери, како и до сите пратенички групи и невладините организации, обвинувајќи дека некој сака да го врати Парламентот 20 години наназад.

Вељаноски прашува каде е целата база на податоци, како што се дневни редови на седници од 1991 година, стенограми на сите тие седници од 1991, видео записи од седниците од 2002 година наваму, гласања по точки, податоци за сите пратеници и нивни биографии почнувајќи од првиот собраниски состав од 1991 година.

-Каде се целиот труд, време и енергија вложени од собраниската служба со цел собранискиот сајт и е-парламент систем да бидат едни од најдобрите во светот, да бидат пример и да им користат на граѓанити, пратениците и службата?? кој тоа се поигрува со два изградени, имплементирани и функционални системи? и зошто? требаше само совесно и одговорно да се одржуваат и користат, прашува Вељаноски.

Според него, со вакво неодговорно однесување, се губи транспарентноста на Собранието.

-Се губи отчетноста на пратениците пред своите гласачи, се губи најсилната алатка на медиумите за прибирање на многу податоци за работата на Собранието, сега и во минатото, пратениците губат можност за црпење на искуства од меморијата на работа и пракса на Собранието, фрлени во сенка се можностите за проверка на ставовите на партиите и пратениците за значајни теми во сегашноста и минатото, пратениците не можат да црпат искуство од воспоставените практики за работа на Собранието, академската и стручна јавност губи сериозен извор на информации и податоци за своите научни потреби, стои меѓу другото во писмото на поранешниот спикер.