Мета изгледа дека тестира AI Chatbot за Инстаграм.

„Известувачот“ Алесандро Палуци објави скриншот на Твитер на кој се прикажува наводниот екран на новата функција за вештачка интелигенција на Инстаграм. Според неговата најава, се чини дека чет-ботови со вештачка интелигенција ќе можат да одговараат на прашања, да даваат совети и да им помагаат на корисниците на Инстаграм да пишуваат пораки. Исто така, корисниците ќе можат да избираат од 30 „типови“ на вештачка интелигенција.

Мета не објави никакви официјални планови за таквата функција, но претходно имаше гласини дека компанијата планира да вгради вештачка интелигенција во своите операции.

Во февруари, извршниот директор Марк Закерберг рече дека Мета „развива вештачка интелигенција која може да им помогне на луѓето на различни начини“ и ја навести можноста за воведување карактеристики на вештачка интелигенција во разговорите на WhatsApp и Messenger.