Во минатите години, бугарските градови кои се наоѓаат во близина на границата со Македонија го живееја своето златно време.

Тие беа популарни дестинации за македонски купувачи кои ги посетуваа за шопинг, туризам и за релаксација.

Но, неколку години подоцна, особено откако политички се заострија двете страни, како да се случи еден драстичен пад на трговијата, особено во бугарскиот град Ќустендил кој беше полн со македонски трговци и туристи.

Отсуството на македонски купувачи стана проблем за локалните трговци во Ќустендил.
Бутиците, кои некогаш беа во центарот на вниманието, сега завршуваат под клуч.
Продажбата на облека, обувки и аксесоари драстично опаѓа, а трговците се жалат на намалени приходи.

Причините за оваа криза се многу. Една од нив е пандемијата на ковид-19, која ги ограничи патувањата и шопингот, а секако, главната причина е одлуката на бугарската влада да ја закочи Македонија на патот кон ЕУ.

Сепак, постојат и други причини за ваквата појава. Растечките цени на храната и на горивото, на пример, влијаат на потрошувачите. Луѓето се чувствуваат финансиски притиснати и се воздржуваат од шопинг.

Но, очигледно оваа ситуација има долгорочни последици за бугарските градови, кои се зависни од трговијата и туризмот.

„Локалните власти и трговски комори треба да работат за да се најдат решенија. Привлекувањето на нови купувачи, инвестиции во туризмот и поддршка на малиот и средниот бизнис се дел од потребните мерки. Само така бугарските градови може повторно да блеснат како златни дестинации.
Се надеваме дека оваа криза ќе биде привремена и дека бугарските градови ќе се опорават. Но, за сега, трговците во Ќустендил се соочуваат со предизвици и треба да најдат начини да преживеат во оваа нова реалност“, коментираат бугарските економисти.