Тече рокот во кој кандидатите собираат потписи.

Според последните информации од ДИК најблиску до потребните 10.000 потписи се професорката Билјана Ванковска и градоначалникот на Карпош Стевче Јакимовски.

Според последите објавени информации Ванковска има собрано 9722 потписи, додека Јакимовски собрал 9265 потписи.

Сосема извесно е дека Ванковска и Јакимовски се следни кои ќе им се придружат на оние кои веќе обезбедија влез во претседателската трка. Останатите кандидати се се уште далеку од целта.

Крајниот рок за собирање на потписи е 8ми март.