Македонското знаме осамна на зграда во бугарски град. 

Веќе неколку дена, македонското знаме се вее од тераса на зграда во населбата Мал Париз во Пловдив, пренесе бугарскиот портал ТрафикЊуз.

Граѓаните масовно го споделуваат знамето на социјалните мрежи. Ова предизвикаа  негативни реакции во Бугарија.

„Можам само да замислам што ќе се случи со мене ако ставам бугарско знаме да се вее во Македонија“, напиша еден корисник на Фејсбук.Друг пишува дека во станот со години живее Македонец, но сега го истакнал македонското знаме. Бугарија не го признава македонското малцинство. Многу бугарски политичари со радикални изјави го оспоруваат македонскиот јазик и идентитет.