Браковите во кои жените влегувале како девици имале стапка на развод од само шест проценти
Новата студија спроведена на Универзитетот во Јута покажала дека жените кои немале секс пред брак или имале само еден партнер – идниот сопруг, имаат помали шанси за развод во првите пет години од брачниот живот, во споредба со другите.
Истражувачот Николас Волфингер објавил на блогот на Институтот за семејни студии дека „комплексната слика за поврзаноста помеѓу сексот и брачната стабилност отвора повеќе прашања отколку одговори“.
Ова е делумно затоа што жените кои имале точно два сексуални партнери пред бракот имаат поголема веројатност да се разведат од оние кои имале помеѓу три и девет.
– Накратко: ако вашиот (иден) сопруг ќе го споредите со други мажи, подобро споредете го со повеќе од еден – вели Волфингер.
Браковите во кои жените влегувале како девици имале стапка на развод од само шест проценти.