Актерката Анџелина Џоли поднесе судски документи кои ги дискредитираат тврдењата на нејзиниот поранешен сопруг, актерот Бред Пит, дека го поттикнал нивниот бизнис со вино, велејќи дека тој ги посетувал лозјата само за да се восхитува на работата на француските работници кои, како што тврди таа, го изградиле бизнисот.

Во спорот во кој Бред поднесе тужба против Џоли поради тајната продажба на половина од нивната винарија во Франција, Шато Миравал, Џоли поднесе противтужба против Пит, велејќи дека неговите тврдења се смешни, пишува „Пејџ сикс“.

„Пит е актер, а не винар. Тој се занимава со илузии, а не со огледување грозје“, наведува Џоли во противтужбата, додавајќи дека Пит ја ограбил винарската визба користејќи ги приходите за несериозни проекти, вклучително и реновирање на студиото за снимање.

Џоли и Пит ја купија винаријата во 2011 година и имаа договор дека ниту една половина не може да се продаде половина од имотот без согласност на другиот. Пит во 2014 година изјавил дека сега е земјоделец и дека го интересира која земја е најпогодна за одгледување грозје, нивото на шеќер, киселоста на грозјето и времето на берба.

Во тужбата поднесена од актерот против неговата поранешна сопруга се тврди дека нејзината одлука да ја продаде својата половина се заканува да го уништи проектот во кој Пит се вложил самиот, и дека таа го продала својот удел во компанијата, спротивно на договорот што го направиле додека тие сè уште биле во брак.

Пит во судските документи изјавил дека тој и Џоли имале договор дека никогаш нема да го продадат својот дел од имотот вреден 30 милиони долари без одобрение од другата страна, но Пит преку медиумите во летото 2021 година дознал дека Џоли го продала својот дел на Русин. олигарх, кој претходно го отфрли.

Тој тврди дека Џоли соработувала со Јуриј Шефлер во тајност, а таа не сакала да го продаде својот удел на Пит бидејќи тој сакал заедничко старателство над децата.