Најголем проблем со кој се соочуваат граѓаните во Македонија се високите цени и трошоците за живот со 31%, а веднаш потоа е корупцијата со 22%.

Најголем проблем со кој се соочуваат граѓаните во Македонија се високите цени и трошоците за живот со 31%, а веднаш потоа е корупцијата со 22%, покажува најновото истражување на американскиот Меѓународен републикански институт посветено на земјите од Западен Балкан. Токму овие проблеми анектираните сметале дека треба да и бидат врвен приоритет на Владата, за разлика од ЕУ интеграциите кои се подолу на табелата. Иако висок процент од 68 отосто од граѓаните би гласале „ЗА“ доколку денеска се одржи референдум за влез во ЕУ, сепак 47 проценти од испитаниците во Македонија се сомневаат во сериозните намери на унијата да им понуди членство на земјите од Западен Балкан.

За Македонија најголеми сојузници се Србија, САД и Турција, додека најголемата закана за земјава доаѓа од Бугарија, Русија и Косово, сметаат анкетираните, а турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган е најпопуларен странски лидер помеѓу македонските граѓани.

Меѓу домашните политичари и јавни личности, најголема доверба спред анкетата ужива лидерот на ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски, потоа претседателот на ДУИ Ахмети, а на третото место е лидерот на ЗНАМ Максим Димитриевски.

Најголема доверба, според истражувањето, во Македонија ужуваат верските институции, потоа армијата и медиумите, анкетираните најмалку им веруваат на судовите, парламетнтот и техничкиот премиер.

Според анкетата, телевизијата е убедливо најупотребувана медиумска платформа на која граѓаните се информираат за актуелностите.

Податоците за истражувањето се собрани од 2 февруари до 5 март од 1.220 возрасни испитаници во Македонија. Истражувањето е направено во сите земји од Западен Балкан.