Керол Аскеу од Австралија, не само што се уште е адвокат, туку Керол и официјално е најстарата фудбалерка на светот. Керол игра за Гимеа Јунајтед ФК во женската лига над 40 години која ја води фудбалската асоцијација Сатерленд Шајр.
Керол, која има 75 години и затоа е најстарата фудбалерка во светот, повеќето жени против кои игра се на возраст меѓу 43 и 64 години, што значи дека таа е над 10 години постара од која било друга фудбалерка во лигата.
Нејзината рекордна титула е малку се разликува од онаа најстарата фудбалерка поставена од 65-годишната Австралијка Лорејн Пил во 2017 година, која е за играчи во неаматерска конкуренција без старосни ограничувања.
Керол започнала да игра фудбал во 1984 година, на 37-годишна возраст, за Сиднејскиот клуб Силванија Хајтс ФК. Таа започна како десен напаѓач, но може да игра и како центарфор, бидејќи играше како бек и голман. „Играм каде и да ме стават; се надевам на вистинската страна“, рече таа.
Керол Аскеу играше за Силванија 10 години до 1994 година, кога се пресели во Брокен Хил, мало пустинско гратче во околината на Нов Јужен Велс, каде што се снимаше Луд Макс: Патот на бесот. Враќајќи се во Сиднеј во 2005 година, Керол повторно се приклучи на Силванија Хајтс и уживаше уште 16 години играјќи за нив.
Керол постигна „неколку голови“ во текот на годините и ѝ помогна на Силванија да ја освои титулата во лигата во 2010 година. По вкупно 25 години во клубот, таа стана првата жена што доби статус на доживотен член.
За жал, Силванија Хајтс не беше во можност да состави целосен женски тим со играчи над 40 години во 2022 година, па Керол се приклучи на Гимеа Јунајтед, каде што ужива играјќи со своите „неверојатни“ нови соиграчи.