Австралија стана првата земја што ги класифицира психоделиците како лекови на национално ниво.

Одобрувањето дозволува употреба на псилоцибин, кој се наоѓа во таканаречените магични печурки, за лекување на отпорна депресија, како и МДМА (екстази) за посттрауматско стресно нарушување (ПТСД).

Иако првичниот пристап до лековите ќе биде ограничен и скап, многу експерти и пациенти го поздравуваат тоа како значаен момент.

Сепак, големите здравствени организации повикаа на претпазливост.