Австралија ќе ги забрза напорите за купување ракети со поголем дострел за да се спротивстави на растечката закана од Кина, според главниот преглед на одбраната.

Предупредува дека земјата повеќе не може да биде заштитена со нејзината географска изолација во „ракетната ера“.

Владата ќе потроши околу 19 милијарди австралиски долари (12 милијарди американски долари) за набавката. Извештајот од 110 страници се опишува како најголем ремонт на одбраната на Австралија од Втората светска војна.

Премиерот Ентони Албанес рече дека долгоочекуваниот одбранбен стратешки преглед (ДСР) е „најзначајната работа направена од Втората светска војна“ и дека предизвиците за националната безбедност секогаш се развиваат.

Прегледот доаѓа во време на зголемени воени тензии во регионот поради ставот на Кина кон Тајван, кој вети дека ќе го искористи со сила доколку е потребно. Кинеската морнарица исто така воспостави големо присуство во Јужното Кинеско Море, тврдејќи дека делови од него се своја територија, спротивно на меѓународното право.

– Кинеското воено засилување сега е најголемо и најамбициозно од која било земја од крајот на Втората светска војна. Ова зајакнување се случува без транспарентност или уверување на индо-пацифичкиот регион за стратешките намери на Кина – се вели во него.