Австралија и Нов Зеланд се најдобрите места за преживување во случај на нуклеарна апокалипса, покажува најновото истражување објавено во научното списание Risk Analysis.

Ова е утврдено врз основа на нивната локација, како и способноста за производство на доволни количини храна и енергија, пренесува Гардијан.

Освен тие две земји, на листата поволни места за опстанок по нуклеарната катастрофа која ја намалува сончевата енергија и повторното населување на човечката цивилизација се и Вануату, Исланд и Соломонските Острови.

„Веројатно ќе има групи на преживеани низ целата планета дури и во најлошото сценарио“, пишуваат истражувачите, додавајќи дека оние во најотпорните нации имаат најдобри шанси да избегнат прединдустриски колапс.

Во студијата, авторите споредија 38 островски земји врз основа на 13 фактори за кои рекоа дека може да предвидат успех како пост-апокалиптичен услов за преживување, вклучувајќи производство на храна, енергетска независност, производство и влијанието на катастрофата врз климата.

Австралија и Нов Зеланд „и главни земјоделски производители и далеку од веројатните места за нуклеарна катастрофа на северната хемисфера“ се најдоа на табелата, а Австралија има најдобри резултати во целина.

„Резервата за снабдување со храна во Австралија е огромна, со потенцијал да нахрани многу десетици милиони дополнителни луѓе“, се вели во студијата.

Релативно добрата инфраструктура, огромниот енергетски вишок, високата здравствена безбедност и буџетот за одбрана ѝ помогнаа на Австралија да се најде на врвот на табелата.

Сепак, Австралија имаше еден главен фактор кој работи против ова – нејзините релативно блиски воени врски со Велика Британија и Америка ја направија поголема веројатност да стане цел во нуклеарна војна.

Во таа област, Нов Зеланд покажа некои предности, велат авторите, со својот долгогодишен статус без нуклеарно оружје.