Се разбира, на сите ни е тешко да се разделиме со нашите сакани миленици кога ќе си заминат. Некои сопственици не можат да се помират со загубата – како, на пример, ова семејство, кое отиде предалеку во обидот да го овековечи споменот на кучето. По смртта на златниот ретривер во едно австралиско семејство, неговите вознемирени сопственици барале начин да го „чуваат долго време својот миленик“ и наишле на оглас на компанија која ги претвора починатите миленичиња во плишани животни и кожи. Сопственичка на бизнис по име Меди се занимава со таксидермија од својата 18-та година. Според неа, нејзините услуги станале навистина популарни во последните пет години. Кај неа често се обраќаат сопствениците кои сакаат да го зачуваат сеќавањето не само на куче или мачка, туку и на домашни птици, заморчиња, зајаци, лисици, ракуни, па дури и мали говеда како овци или кози.

Има многу помалку луѓе кои сакаат да добијат плишано милениче – главно во состојба на спиење – од оние кои сакаат кожи, но сепак, овие услуги се барани во доволна мера. „За некои тоа е сентиментален сувенир, други сакаат да прикажат плишано животно или кожата на миленикот на општа проверка или да ја стават на креветот што го користел во текот на животот. Вака сопствениците се обидуваат да му го зачуваат сеќавањето“, објаснува таксидерот.

29-годишната девојка објаснува дека методот „дефинитивно не е за секого“ и таа го почитува тоа.

Видеото од кучето, поточно она што остана од него, објавено од Меди на социјалните мрежи собра повеќе од 5000 прегледи. „Прекрасен златен ретривер зачуван како кожа за неговото семејство. Конечно е подготвен да си оди дома“, напишала девојката на својот пост/статус. Во коментарите, специјалистот објасни дека кожата е направена така што крзното нема да испадне од неа, па „чергата“ ќе остане во добра состојба долги години.

Идејата за „сувенир“ доби мешани критики кај следбениците на Меди. Некои сугерираат дека на некои луѓе им е полесно да ја прифатат смртта на животното на овој начин, да одржуваат сетилна врска со него. Други корисници имаа негативна реакција на работата на Меди.   „Ми се искриви стомакот. Тоа кутро мало надуено лице…“, „Жал ми е, но тоа е целосно непочитување кон кучето! Нека почива во мир“, „Ова е одвратно, никогаш не би можел да го направам ова“, „Не можев, ги САКАМ моите кучиња. И ова е супер страшно“, напишаа коментаторите. Самата Меди не гледа ништо лошо во нејзината работа, иако ги разбира оние кои ги плаши. Таа се обидува да најде индивидуален пристап кон секој клиент, дури и ако и донесат необични животни. „Со некои животни е тешко да се работи. Но, многу е важно да им се помогне на луѓето да се справат со тагата и да им се дозволи да задржат дел од своето милениче засекогаш“, вели таа.