Влогерот го посетил островот Квакеа и објавил видео во кое го документира неговото патување. Островот Квакеа е дом на белец кого Мос го нарекува само Брет, на чиј дедо локалното население му дозволило да остане таму по војната.

„Добредојдовте на она што луѓето го нарекуваат заборавени острови на Јужниот Пацифик“, рече Мос во виралното видео кое е прегледано повеќе од 2,4 милиони пати.

На околните острови, локалните домородни племиња сè уште живеат како нивните предци, ловејќи риба од морето, отсечени од современиот свет и секаква технологија.

„Јас сум на најсеверната островска група во Вануату, нема продавници, едвај струја или рецепција, и ќе јадеме што и да фатиме од океанот или на копно“, објаснил тој.

„Ги гледате тие острови таму во далечина? Се упатуваме кон нив. Тоа се островите со кои тргува Брет и со сите локални жители“, рече Броди, додавајќи дека племето никогаш не видело луѓе како нив порано, освен Брет, така што сè било можно.

Кога пристигнале на островот, го дочекала необична глетка. Некои членови на племето почнале да местат лакови и стрели, но не ги нападнале, туку ги однеле кај поглаварот, со голема врева и еуфорија.

На видеото се гледаат членовите на племето како скандираат и викаат, но сите замолчеле кога поглаварот зборувал.

„Со моето племе, ви посакувам добредојде на двајцата“, рече тој. Потоа може да се види како племето почнува да пее и танцува, на големо олеснување на Австралиецот и неговите пријатели.

„Не го очекував тоа. Тие се неверојатни“.