Сите податоци користени за креирање на извештајот се собрани на 31 декември 2022 година.

Извештајот покажа дека од 2012 до 2022 година, Њујорк забележал зголемување од 40 отсто во популацијата на поединци со висока нето вредност.

Според извештајот на Henley & Partners, Њујорк е дом на поединци од 340.000 милиони долари, 724 центимилионери и 58 милијардери.

Големото јаболко е дом на најголемиот број индивидуални сопственици на куќи со ултра висока нето вредност од повеќе од 30 милиони долари, според извештајот за 2021 година од фирмата за финансиски информации и увид WealthX и платформата за недвижнини REALM.

Втор најбогат град на листата е Токио од Јапонија. Јапонскиот град има население од 290.300 луѓе со висока нето вредност. Токио е дом на 250 центимилионери и 14 милијардери.

Градот доживеа пад од 5% во зголемувањето на високото нето вредност на индивидуалното население од 2012 до 2022 година.

И покрај ова, Токио сочинува 21% од јапонските милионери, пренесува CNBC.

Калифорниската Заливска област, која ги опфаќа Сан Франциско и Силиконската долина, ги заокружи првите три.

Областа на заливот е дом на 285.000 богати поединци – има 629 центимилионери и 63 милијардери.

Областа на Калифорнија забележа зголемување од 68 отсто во популацијата на поединци со висока нето вредност од 2012 до 2022 година.

Њујорк, САД

Токио, Јапонија

Областа на заливот, Калифорнија

Лондон, Обединето Кралство

Сингапур, Сингапур

Лос Анџелес, САД

Хонг Конг

Пекинг, Кина

Шангај, Кина

Сиднеј, Австралија