Домородните австралиски лидери ја осудија главната опозициска партија во земјата за нивното „предавство“ кон нацијата, откако Либералната партија објави дека ќе води кампања против предлогот за уставно признавање на Абориџините и жителите на Торесовиот проток, пренесува „Гардијан“.

Подоцна оваа година, Австралијците ќе гласаат на задолжителен референдум за тоа дали поддржуваат промена на уставот за да се воспостави домороден „глас на парламентот“, комисија која ќе го советува парламентот за прашања кои влијаат на животите на домородните луѓе.

Конзервативната Либерална партија, која лани по 12 години владеење замина во опозиција, во средата објави дека ќе води кампања за гласање „против“ против референдумското гласање.

Позицијата на либералите, објавена од лидерот на партијата Питер Датон, ги уништи надежите дека референдумот би можел да стане кампања на национално обединување и помирување. Ноел Пирсон, лидер на Багаармугу-Гугу Јаланџи, рече дека имал непроспиена ноќ откако дознал за одлуката на опозицијата.

„Бев вознемирен од мојот сон и предавството на нашата земја од страна на Датон и либералната партија“, изјави тој за националната телевизија. „Тоа е тажен ден за земјата“.

Доколку биде усвоен, референдумот ќе му даде уставно признавање на домородното население на Австралија, кое, по генерации на геноцид и раселување, е под националниот просек за повеќето социо-економски мерки и трпи несразмерно високи стапки на самоубиства, семејно насилство и затворање.

Премиерот Ентони Албанес, кој вложи значителен политички капитал за успехот на референдумот, го опиша ставот на опозицијата како „поделувачки“ и „опортунистички“.

„Ова е за тоа дали ние како земја можеме да бидеме оптимисти, да се прошириме, да се помириме со полнотата и богатството на нашата историја, да ја изразиме нашата гордост што го споделуваме овој континент со најстарата континуирана култура на земјата, или дали се намалуваме во себе“ изјави премиерот на Австралија.