Твитер, една од водечките социјални мрежи во светот, се најде на удар на австралиските регулатори поради наводниот неуспех во борбата против говорот на омраза. Австралиската комисија за онлајн безбедност испрати правен документ до Твитер во кој бара објаснување за чекорите што ги презема за да се спречи омразата на интернет, или платформата би можела да се соочи со парични казни.

Комесарот за е-безбедност, Џули Инман Грант, рече дека нејзината канцеларија примила повеќе поплаки за Твитер од која било друга социјална мрежа во изминатите 12 месеци. Бројот на извештаи за сериозна злоупотреба се зголеми откако Илон Маск ја презеде сопственоста на Твитер во октомври минатата година.

Твитер има 28 дена да одговори на барањето или ќе се соочи со парична казна од 700.000 австралиски долари (околу 475.000 американски долари). Инман Грант истакна дека зголемувањето на извештаите за говор на омраза дојде откако компанијата ја намали својата работна сила и врати илјадници претходно суспендирани или забранети сметки, вклучително и 75 сметки со повеќе од 1 милион следбеници.

Ситуацијата доаѓа додека претставници на Европската унија се во посета на Сан Франциско на „стрес тест“ за да видат дали Твитер е подготвен да се соочи со новите регулативи за безбедност на интернет.

„Се чини дека Твитер ја занемари својата борба против говорот на омраза“, се вели во соопштението на Инман Грант, истакнувајќи дека Твитер претставува една третина од сите жалби поднесени во моментот до нејзината агенција.

„Ние сме свесни и за извештаите дека враќањето на некои од овие претходно забранети сметки ги охрабри екстремните поларизирачи, продавачите на незадоволство и омраза, вклучително и неонацистите, и во Австралија и во странство.

Претставник на Твитер сè уште не одговорил на барањето за коментар.